Verduurzaming bij MFC De Pauw: 'Meten is weten'

18-03-2025
0 reacties

Multifunctioneel Centrum De Pauw in Klarenbeek speelt een belangrijke rol als ontmoetingsplek in het dorp. Met een breed scala aan activiteiten en een sterke dorpshuisfunctie was verduurzaming een logische stap om kosten te besparen en het gebouw toekomstbestendig te maken.

Dankzij steun van WarmteBoost kon MFC De Pauw investeren in slimme energieoplossingen. Secretaris Mike Arends vertelt hoe het proces verliep, welke uitdagingen ze tegenkwamen en welke voordelen gebruikers nu ervaren.

Hoe zijn jullie bij WarmteBoost terechtgekomen?
“We zijn een multifunctioneel centrum met een belangrijke dorpshuisfunctie in Klarenbeek. Het gebouw, dat inmiddels tien jaar oud is, biedt onderdak aan verschillende activiteiten en verenigingen. We waren al langer bezig met verduurzaming en hadden bijvoorbeeld Ledverlichting geïnstalleerd. Maar we wilden een volgende stap zetten, vooral met het oog op het terugdringen van gasverbruik. Via de gemeente kwamen we op een lijst met subsidiemogelijkheden, waaronder WarmteBoost. Omdat we een brede ontmoetingsfunctie hebben, kwamen we in aanmerking voor ondersteuning.”


Zonnecollectoren op het dak

Wat was de grootste uitdaging in het verduurzamen van jullie ontmoetingsplek, en hoe heeft WarmteBoost daarbij geholpen?
“De grootste uitdaging was het vinden van de juiste installateurs en het in kaart brengen van de meest effectieve maatregelen. Tijdens de coronaperiode was het lastig om experts te vinden die ons goed konden adviseren. Uiteindelijk vonden we een lokale partij met een goed plan, maar het betekende wel een forse aanpassing van onze installaties. De totale investering bedroeg zo’n 150.000 euro, waarvan een deel werd gefinancierd door subsidies, waaronder 25.000 euro van WarmteBoost. Dankzij die steun konden we een hybride warmtepomp, buffervat, zonnecollectoren en een slim regelsysteem installeren. Dit helpt ons om de ruimtes efficiënter te verwarmen en energie te besparen.”

Welke verbeteringen merken de gebruikers het meest sinds de nieuwe energiezuinige maatregelen zijn doorgevoerd?
“De temperatuurregeling is veel beter geworden. Voorheen hadden we ruimtes die onnodig verwarmd werden, of juist niet warm genoeg waren. Met het nieuwe systeem kunnen we de temperatuur per ruimte regelen, wat zorgt voor meer comfort voor de gebruikers. Daarnaast is de warmwatervoorziening efficiënter geworden. We hebben wekelijks zo’n 1.000 mensen over de vloer, waaronder veel sporters en bezoekers van activiteiten. Zij merken dat de douches en verwarmingsmogelijkheden aanzienlijk verbeterd zijn. Ook financieel scheelt het: we verwachten een jaarlijkse besparing van 7.000 tot 9.000 euro op de energierekening.”

Hoe draagt de verduurzaming bij aan de toekomstbestendigheid van jullie multifunctionele ruimte en dorpshuisfunctie?
“Energie is een van de grootste kostenposten voor een dorpshuis of ontmoetingsplek. Door ons energieverbruik terug te dringen, kunnen we de huurprijzen laag houden en de toegankelijkheid van het centrum garanderen. Dit versterkt onze maatschappelijke functie. We zijn niet afhankelijk van forse prijsstijgingen in gas en stroom, en kunnen investeringen doen in andere verbeteringen. Bovendien laten we zien dat verduurzaming niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor de financiële toekomst van een ontmoetingsplek.”


Het logo van MFC Klarenbeek op de muur van het multifunctionele centrum

Heb je tips voor andere buurthuizen of ontmoetingsplekken die ook energie willen besparen en verduurzamen?
“Meten is weten. Door goed te monitoren wanneer en waar je de meeste energie verbruikt, krijg je inzicht in waar de besparingskansen liggen. Wij gebruikten digitale apps om dagelijks onze meterstanden te bekijken. Zo ontdekten we bijvoorbeeld dat onze warmteterugwinning-installatie 24 uur per dag draaide, wat zorgde voor een enorm stroomverbruik. Na aanpassingen bespaarden we direct veel energie. Kleine maatregelen, zoals klokthermostaten en Ledverlichting, helpen al. Maar voor grotere stappen is subsidie vaak nodig. Zonder financiële steun van onder andere WarmteBoost hadden wij deze investering niet kunnen doen.”

Afbeeldingen

Cookie-instellingen